Last Updated on 4 јануара, 2022

Cena nekretnina u Crnoj Gori je u konstantnom porastu. Crna Gora je zaista prelepa zemlja koja ima dosta toga da ponudi. Ulaganje u nekretnine u Crnoj Gori je odličan izbor ako tražite investiciju ili ako jednostavno želite da se preselite. Imati nekretnine u Budvi i na Jadranskoj obali doneće vam mir i opuštanje.

Crna Gora je neobična zemlja iz razloga što je jedna od najmanjih zemalja na kontinentu sa najmanjim brojem naseljenih, ali nemojte da vas to zavara. Ova prelepa zemlja bogata je prirodom, morem, istorijom, planinama, kao i nekretnina koje se protežu u različitom cenovnom rangu. Crnogorsko primorje je omiljeno područje u zemlji za strane investicije u nekretnine.

Cena nekretnina u Crnoj Gori - Jadransko Primorje

Uprkos tome što ova zemlja nije deo Evropske unije, Crna Gora koristi Euro kao svoju glavnu valutu. Ovo je važna prednost za investitore u nekretnine, jer na imovinu u zemlji ne utiče eventualna devalvacija valute. Jedna od najvažnijih stvari koju treba razmotriti pre kupovine nekretnine u inostranstvu je provera da li tržište ima ograničenja za strane investicije. Na sreću, u slučaju Crne Gore, nema ograničenja. Strani državljani mogu da kupuju i prodaju imovinu u Crnoj Gori pod istim uslovima kao i građani Crne Gore. Ovo je glavna prednost koja privlači investitore iz svih zemalja. Jedina stvar koju moraju da ispune je registrovana firma. Stanove stranci lako stiču, ali moraju da registruju firmu u Crnoj Gori ako žele da kupe zemljište u ovoj zemlji. Zakon o svojinsko-pravnim pravima u Crnoj Gori je pravni okvir za regulisanje uslova za kupovinu imovine u Crnoj Gori od strane stranaca.

Analiza Cena nekretnina u Crnoj Gori

Jedan od najvažnijih aspekata koji treba uzeti u obzir pre ulaganja u nekretnine u inostranstvu su kretanja cena. Važno je naglasiti da prosečna cena kvadratnog metra u Crnoj Gori veoma varira. Dok je za gradom Budvom i primorjem najveća potražnja, u ostalim delovima zemlje situacija je suprotna.

Jadransko primorje Crne Gore ima potražnju veću od proseka. Međutim, prosečna cena kvadratnog metra je niža u odnosu na evropske standarde. To Crnu Goru čini veoma atraktivnim tržištem, posebno ako razmišljate o nekretnini za ličnu upotrebu. Takođe možemo primetiti da su cene na crnogorskom tržištu nekretnina prilično stabilne na kvartalnom nivou.

Trenutno, Crna Gora ima jedan od najvećih prinosa za iznajmljivanje u Evropi. Nekoliko izvora ukazuje na prinos od zakupa u zemlji od 4% do 8% (bruto godišnji prihod od zakupnine).

Porezi na nekretnine u Crnoj Gori

Porezi na nekretnine u Crnoj Gori su važan aspekt ako razmišljate o investiranju u zemlji. Trebalo bi da izračunate ove troškove prilikom kupovine nekretnina u Crnoj Gori, kako biste maksimizirali svoj ROI (Povrat na uloženo). Konačno, ako imovina koju morate da uložite nije u evrima, to treba uzeti u obzir i kada kupujete nekretninu u Crnoj Gori. Čak i sa optimalnim kursom, možete očekivati da ćete izgubiti (relativno malu količinu) novca prilikom konverzije valute.

Porez na promet nekretnina u Crnoj Gori iznosi 3%. Vrednost provizije agenta za nekretnine se kreće od 3% do 8%, međutim ovaj trošak se u većini slučajeva ne prenosi na prodavca. Kao kupac, možete očekivati da platite oko 500 evra naknade prilikom kupovine nekretnine u Crnoj Gori. Kada kupite nekretninu u Crnoj Gori, moraćete da platite godišnji porez, koji zavisi od lokacije i veličine nekretnine. Crna Gora ima dosta pozitivnih faktora, poput sigurnosti i ekonomske stabilnosti, koji nedostaju drugim zemljama u regionu poput Turske ili Grčke. Međutim, ukupan trend u regionu je stabilan i Crna Gora nije izuzetak od ovog pravila. Ukoliko Crna Gora bude razgovarala o ulasku u EU, može se očekivati značajno povećanje cena na crnogorskom tržištu nekretnina.

Od čega zavisi Cena nekretnina u Crnoj Gori

  1. Lokacija i udaljenost objekta do mora.

  2. Da li nekretnina ima pogled na more.

  3. Kvadratura nekretnine, broj soba.

  4. Da li je nova ili stara gradnja u pitanju.

  5. Udaljenost od centra grada.

Cena nekretnina u crnoj gori

Kako se kreću cene nekretnina u Crnoj gori i da li se isplati?

1. Mediteranska klima

Možda je suvišno spominjati ako poznajete Crnu Goru, ali jedna od najboljih stvari ovde je odlična mediteranska klima. Imajući ovde nekretninu, moći ćete lako da uživate u vrelom letu i savršenim plažama, plavom moru, izletima, noćnom životu. Ovde se susreću i prelepa jesen Jadranskog mora kao i proleće Balkana.

2. Pristupačnost

U poređenju sa većinom Evrope i Balkana, Crna Gora vam omogućava da dobijete nekretninu mnogo jeftinije. Cena nekretnina u Crnoj Gori, tačnije u Kotoru i Budvi u proseku su oko 2.250 evra po kvadratu. Čak i kada uporedite manje turističke gradove, Crna Gora nudi bolje cene za slične karakteristike.

3. Ostvarivanje prihoda

Crna Gora ima jednu od najbrže rastućih ekonomija na Balkanu. Turizam je najveći sektor koji podupire ovaj razvoj. Svake godine broj turista raste za skoro 20%. Posedovanje nekretnine u Crnoj Gori omogućava vam da iskoristite punu popularnost. Svoju nekretninu možete lako iznajmiti kada je ne koristite sami. Ako u budućnosti želite da prodate svoju imovinu radi profita, porez na kapitalnu dobit, koji iznosi 9%, takođe je niži nego što biste imali na mnogim drugim
mestima. Takođe, Crna Gora je dobro mesto za pokretanje kompanije ako imate poslovne planove.

4. Lako putovanje

Zahvaljujući centralnoj lokaciji, putovanje u druge zemlje iz Crne Gore je super lako. Crna Gora ima dva uspostavljena i popularna međunarodna aerodroma. Jedan od njih je i aerodrom Podgorica koji se nalazi u blizini glavnog grada zemlje. Drugi, međunarodni aerodrom Tivat, udaljen je samo nekoliko minuta od centra Tivta, a manje od 30 minuta od Budve i Kotora. To je još jedna od prednosti kupovine nekretnina u Crnoj Gori.

TOP NEKRETNINA NA MORU - CENA

1. JEDNOSOBAN PENTHOUSE B903 (2), 11.SPRAT, 63.25 M2 – CENTRALNI POGLED NA MORE I STARI GRAD

Jednosoban penthouse B903, na 11. spratu, površine 50.25 m2 + 13 m2 terasa ( ukupno: 63,25 m2 ), sa centralnim pogledom na more i Stari grad. Sastoji se iz prostranog dnevnog boravka sa kuhinjom, kupatilo, odvojena spavaća soba i velikom terasom koja ima izlaz iz dnevne i iz spavaće sobe. Svaki od stanova sa 1 spavaćom sobom može da se prepravi u 2 nezavisna studio apartmana, promene su uračunate u cenu!

Cena stana:
50% po ugovoru, 50% na rate – 442.750 eura
70% po ugovoru, 30% na rate – 436.425 eura
90% po ugovoru, 10% na rate – 430.000 eura

*** Ocekivani prihod od rentiranja na dnevnom nivou za stan B903 – 40.000 Eura godisnje ( minimum 100 nocenja )

KLIKNI OVDE DA POGLEDAŠ NEKRETNINU

Cena nekretnina u Crnoj Gori Jednosoban Penthouse

2. STUDIO APARTMANA C201, 4. SPRAT, 53.99 M2 – SA POGLEDOM NA MORE I STARI GRAD

Studio apartman C201, visina 4. sprata, površine 41.66m2 + 12.33m2 terasa (ukupno: 53.99m2), studio sa otvorenim planom i jednim kupatilom, sa centralnim pogledom na more i Stari grad.

Cena stana:
50% plaćanje u roku 30 dana od potpisanog ugovora i 50% na mesečne rate, cena je : 232.200 eura
70% plaćanje u roku 30 dana od potpisanog ugovora i 30% na mesečne rate, cena je : 226.800 eura
90% plaćanje u roku 30 dana od potpisanog ugovora 10% na kraju radova : 221.400 eura

Očekivani prihod od rentiranja na dnevnom nivou za stan C201 – 23.000 Eura godisnje ( minimum 100 nocenja )

KLIKNI OVDE DA POGLEDAŠ NEKRETNINU

cena apartmana crna gora

3. ELENA RESIDENCE – JEDNOSOBAN STAN SA POGLEDOM NA MORE!

Elena Residence – Jednosoban Penthaus sa pogledom na Porto Montenegro! Smešten na prvom spratu. Namešten i završen kompleks zatvorenog tipa. Ukupna površina penthausa 75m2 (velika terasa 30m2) sa panoramskim pogledom na more, uključuje bazen i 2 garažna mesta. Prostrani dnevni boravak sa kuhinjom, jedno kupatilo, jedna spavaća soba i terasa sa pogledom na more, Ostrvo Cveca i prirodu!

Apartman se sastoji od:
● Dnevog boravka i trpezarije: 29m2
● Spavaće sobe: 18m2
● Hodnik: 11m2
● Kupatilo: 18m2 (đakuzi za dvoje + tuševi)
● Kuhinje: 8m2
● Terase: 30m2

Cijena:170.000 eura

KLIKNI OVDE DA POGLEDAŠ NEKRETNINU

cene nekretnina u crnoj gori - Elena Residence

4. VICTORIA RESIDENCE – JEDNOSOBAN STAN 503, 49 M2 – POGLED NA MORE

Victoria Residence – Apartman 503, nalazi se na 5. spratu, ukupne površine 49 m2. Apartman se sastoji od jedne spavaće sobe, jednog kupatila, dnevne sobe sa kuhinjom i terase s pogledom na planinu i more. Victoria Residence, u centru grada, u neposrednoj blizini trznog centra TQ Plaza, restorana, kafića, barova i zelene pijace. Plaža udaljena samo 100 metara od objekta.

Apartman se sastoji od:
● Dnevne sobe sa kuhinjom
● Spavaće sobe
● Kupatila
● Prostora za veš mašinu i bojlera, degažman
● Terase

Ukupna površina: 49 m2
Cena: 155.000 eura

KLIKNI OVDE DA POGLEDAŠ NEKRETNINU

VICTORIA RESIDENCE – JEDNOSOBAN STAN 503

5. PORTO BUDVA – DVOSOBAN PENTHAUS С902, 11.SPRAT, 102.70M2 – POGLED NA MORE I STARI GRAD

Dvosoban penthaus C902, na 11. Spratu, površine 119,28 m2 + 26,43 m2 terasa (ukupno 145,71 m2), sa prostranim dnevnim boravkom, sa dve spavaće sobe, jednim kupatilom, deganžmanom i perionicom veša i prostranom terasom.

Cena stana:
50% po ugovoru. 50% na rate – 616,200 eura
70% po ugovoru. 30% na rate – 605,930 eura
90% po ugovoru. 10% na rate – 605,930 eura

KLIKNI OVDE DA POGLEDAŠ NEKRETNINU

cena PORTO BUDVA – DVOSOBAN PENTHAUS